Published August 7, 2024
به گفته یکی از محققان عمومی دانشگاه بریتیش کلمبیا، که از سال ۱۹۹۶ تا سال ۲۰۱۸ در سنگاپور در بخش برنامهریزی و توسعه شهری مشغول به کار بوده است، طرح دولت بریتیش کلمبیا برای اینکه هزینه اجاره شامل ۳۰ درصد درآمد یک خانوار باشد، طرحی است که بورد مسکن سنگاپور همیشه ان را اجرا کرده است. همچنین طرح اقتصادی «بریتیش کلمبیای قویتر» طرحی است که برای مدتهای مدیدی سنگاپور آن را اجرا کرده و او میگوید بسیاری از مقررات مسکنی که در کانادا میبیند الهام گرفته از سنگاپور است.
📌مدل مسکن سنگاپور چیست؟
مدل مسکن سنگاپور که دولت نقش اصلی را در مالکیت زمین، توسعه ملک، امور مالی و دیگر بخشهای جامعه ایفا میکند، بارها توسط سیاستمداران کانادایی برای مقرونبهصرفه کردن مسکن در کانادا مطرح شده است. اما این ایده نیز منتقدانی دارد بخصوص که بخشهایی از آن ممکن است در یک جامعه کانادایی قابل اجرا نباشد.
برنامه BC Builds قرار است با استفاده از زمینهای دولتی، غیرانتفاعی و اجتماعی، خانههایی برای افراد با درآمد متوسط بسازد. ابی، رییس دولت بیسی، گفته است که بیشتر برنامههای مسکن بیسی از سنگاپور الهام گرفته شده است. بعنوان مثال در فوریه او گفت که از اجاره مسکن شروعمیکند و به سمت خرید مسکن میرود، طبق آنچه به گفته او شبیه مدلسنگاپور است.
🔸اما یکی از محققان سنگاپور میگوید اجرای مدل سنگاپور در کانادا دشوار است. او میگوید سنگاپور با مشکل کمبود زمین مواجه است و بنابراین طرح استفاده از زمین، تامین مالی مسکن و نظارت بر تقاضای بازار برای ارائه مسکن مقرونبهصرفه در این کشور مفید است. سنگاپور ۵.۹ میلیون نفر جمعیت دارد که در جزیرهای به مساحت ۷۳۰ کیلومتر زندگی میکنند که در حقیقت از هر ۱۵ کلانشهر کانادا کوچکتر است. نزدیکترین شهر به سنگاپور اوشاوا در انتاریو با مساحت ۹۰۳ کیلومتر است.
سنگاپور سال ۱۹۵۹ از سلطه بریتانیا خارج شد و در آن زمان به دلیل کمبود زمین و مسکن بیشتر مردم در مسکن دولتی زندگی میکردند. این شرایط منجر به ایجاد بورد مسکن و توسعه برای ساخت و فروش مسکن دولتی و نیز اجرای قوانینی شد که به دولت اختیار تملک زمین در ابعاد گسترده میداد. در نتیجه ۹۰ درصد زمینهای سنگاپور در حال حاضر دولتی است و حدود ۷۰ درصد واحدهای مسکونی از طریق همین بورد ساخته شده است. سیستم تامین مالی و عرضه زمین با مسکن، باعث شد از سال ۱۹۹۰ نرخ مالکیت خانه در سنگاپور به ۹۰ درصد برسد.
🔸اما آنچه باید در نظر گرفته شود کوچک بودن سنگاپور و شباهت آن به یک ایالت است. هنگام اجرای سیاستهای مشابه و نقشی که دولت سنگاپور در حوزه مسکن دارد، باید به این نکته توجه کرد که اجرای یک به یک این سیاستها در بافت دیگر غیرممکن است. یکی از طرحهایی که میتوان با الهام از سنگاپور در کانادا پیاده کرد، داشتن رویکرد جامعتری برای برنامهریزی شهری در دهههای آینده است.
🔸مدل دیگر این است که در سنگاپور واحدها به گونهای طراحی شدهاند که ساکنان با یکدیگر تعامل دارند؛ در حالیکه بیشتر مسکنهای ونکوور اجازه این کار را نمیدهد. در سنگاپور در یک یا دو هفته شما میتوانید به خوبی همسایگانتان را بشناسید و این تعامل ارتباط مستقیم با طراحی خانهها دارد.
🔸بورد توسعه سنگاپور، سیاست ادغام قومیتی دارد که ترکیبهای قومیتی را کنترل میکند. سنگاپور با نژادپرستی مبارزه میکند اما اگر از اقلیتهایقومی سوال کنید به شما میگویند فروش آپارتمان چقدر برایشان سخت است. بعنوان مثال یک هندی فقط میتواند به هندی ملک خود را بفروشد.
🔸مدل دیگر سنگاپور در بخش مسکن استفاده از نیروی کار خارجی در پروژههای ساخت و ساز است. این کارگران معمولا در خوابگاههایی جدا از کامیونیتیهای دیگر زندگی میکنند که باعث بوجود آمدن مشکلات اجتماعی میشود. با این وجود کارگران هیچ زمان به گونهای رفتار نکردهاند تا دولت را وادار به تغییر رویکرد خود در قبال آنها کند. سازمان کار بینالمللی در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که سنگاپور بیش از ۱.۴ میلیون کارگر مهاجر دارد که برای مشاغل بومی و ساخت و ساز ضروری هستند و ۳۸ درصد نیروی کار کشور را تشکیل میدهند.
هر چند مدل مسکن سنگاپور منتقدانی دارد اما مهم این است که شهروندانشصاحب خانه هستند.