Published June 21, 2023
شتاب علم در مورد سلولهای بنیادی نشان میدهد که احتمالا درمان دیابت نوع ۱ از طریق تزریق انسولین به پایان خود نزدیک میشود.
یاسمن آقازاده در موسسه تحقیقات بالینی مونترال (IRCM) سرپرستی یک تیم تحقیقاتی را برعهده دارد که در جستجوی درمان این بیماری خودایمنی است. او میگوید دیابت یک اپیدمی است مخصوصا در کانادا و از هر چهار کانادایی یک نفر مبتلا به دیابت است یا در حال ابتلا به دیابت است. آقازاده با تیمی از محققان بر روی پیوند جزایر لانگرهانس و ساخت سلولهای بنیادی برای درمان دیابت نوع ۱ تلاش میکند.
آقازاده مدرک دکترای پزشکی تجربی از دانشگاه مکگیل دارد و هشت سال است که روی ساخت بافت پانکراس با سلولهای بنیادی کار میکند. اگرچه یاسمن دلش میخواست آزمایشگاه خود را داشته باشد اما میگوید به علت تحقیقات پیرامون دیابت در مونترال این مرکز را انتخاب کرده است. IRCMدر مطالعات تحقیقاتی در مورد دیابت و متابولیسم پیشرو است و محققان و پزشکان فوقالعادهای دارد.
به گفته این محقق در حالت طبیعی سلولهای بتا در پانکراس انسولین تولید میکنند تا سطح قند خون تنظیم شود. در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به سلولهای بتا حمله میکند و مانع کارکرد آنها میشود. درحال حاضر با تزریق منظم انسولین میتوان عوارض بیماری را کنترل کرد. با این وجود، در درازمدت یا تا پایان عمر این درمان طاقتفرسا و خستهکننده است.
اخیرا درمان دیگری در ادمونتون کشف شده که شامل پیوند جزایر لانگرهانس است. اگرچه این درمان جای امیدواری دارد اما به دلیل تعداد اندک اهداکنندگان محدود شده است. همچنین از آنجا که دیابت نوع ۱، یک بیماریخودایمنی است، سیستم ایمنی باید پیش از پیوند تحت سرکوب قرار بگیرد. پروتکلی که عوارض جانبی جدی دارد و برای بیمار مشکل است. به همین علت این تیم تحقیقاتی در جستجوی درمانی هستند که بتوانند بافت پیچیده پانکراس را بازسازی کند و عملکرد کل سلولهای پانکراس را روشن کند.