Published September 26, 2023
تشویق ناخواسته خانه عوام برای یکی از اعضای سابق حزب اساس شرمآور است اما این اتفاق برای کشوری که اواخر جنگ جهانی دوم پناهگاه امنی برای نازیهای سابق بوده چیز جدیدی نیست.
تعقیبکنندگان نازیها، اغلب کانادا را بعنوان یکی از کشورهای غربی معرفی میکنند که در پیگرد و دیپورت جنایتکاران جنگی بیمیل بوده و حتی در ۲۰۲۳ تعدادی از نازیهای شناختهشده بعنوان شهروند کانادا دوران بازنشستگی خود را به راحتی در این کشور سپری میکنند.
بازپرس جنایات جنگی سال ۲۰۱۴ این رفتار کانادا را مایه شرمساری ابدی برای دولت کانادا دانست. او در دهه ۱۹۹۰ برای ضبط شهادت مخفیانه ۶۰ سرباز سابق نازی که در کانادا زندگی میکردند در قالب یک محقق کار خود را شروع کرد. یکی از این سربازان یکی از اعضای سابق نیروی پلیس لیتوانی بود که در مورد قتل حدود ۵۵۰۰ یهودی شهادت داد.
این مورد تنها موردی بود که از سوی کانادا پیگیری شد و این عضو نازی در اولین جلسه استماع خود به مرگ طبیعی درگذشت. بازرس ویژه میگوید کانادا مکانی است که نازیها در آن زندگی میکنند. درباره آرژانتین همه میدانند اما درباره کانادا کسی چیزی نمیگوید.
در اواخر دهه ۱۹۴۰ کنگره یهودیان کانادا، از اتاوا درخواست کرد نظارت دقیقتری بر ورود پناهجویان از اروپای شرقی داشته باشد، زیرا اعضای سابق حزب نازی از این طریق وارد کانادا میشدند اما این هشدارها تقریبا نادیده گرفته شد و برآورد کنگره یهودیان این است که ۲۰۰۰ جنایتکار جنگی توانستهاند در کانادا اسکان بگیرند و بدون ترس از پیگرد قانونی زندگی کنند.
رییس کنگره یهودیان کانادا در اوایل دهه ۱۹۹۰ ادعا کرد که تصمیم کانادا برای نادیدهگرفتن ورود اعضای سابق نازیها به کشور از روی عمد صورت گرفته است. در سال ۱۹۸۵ دولت نخست وزیر مولرونی کمیسیون تحقیق درمورد جنایتکاران جنگی راهاندازی کرد تا مشخص شود چه تعداد جنایتکار جنگی نازی در کانادا زندگی کردهاند.
انگیزهای که سبب راهاندازی کمیسیون تحقیقات در مورد حضور اعضای نازی در کانادا شد به مقالهای در نیویورک تایمز در سال ۱۹۸۵ بازمیگشتکه در آن ادعا شده بود پزشک نازی که آزمایشات انسانی در اردوگاه مرگ آشویتس انجام میداد احتمالا در دهه ۱۹۶۰ مدتی در کانادا زندگی کرده است.
تحقیقات کمیسیون نشان داد که حدود ۱۰۰ مظنون جنایتکار جنگی در کانادا زندگی میکردند و ۹۰ نفر نیز پیش از این تحقیقات از دنیا رفته بودند. این گزارش همچنین نشان داد که کانادا خانه هزاران نازی سابق است که مستقیم در جنایات جنگی دست نداشتند.
بخشی از این تحقیقات مربوط به واحد Waffen-SS اوکراین بود که یاروسلاو هونکا (عضو سابق نازی حاضر در پارلمان) تحت فرمان آن خدمت میکرد. کهنهسربازان این بخش در سال ۱۹۵۰ بطور گروهی از طریق بخش ویژهای در کابینه اجازه ورود به کانادا یافته بودند.