Published Nov 22, 2024
نخست وزیر جاستین ترودو اعلام کرد که کانادا به حکم دیوان کیفری بینالمللی(ICC) برای بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل پایبند خواهد بود. ترودو گفت: “ما از حقوق بینالملل دفاع میکنیم و به تمام مقررات و احکام دادگاههای بینالمللی پایبند خواهیم بود. این خصوصیت ما کاناداییهاست.”
دیوان بینالمللی کیفری روز پنجشنبه حکم بازداشت نتانیاهو و یوئاو گالانت، وزیر دفاع سابق وی را به دلیل “جنایات علیه بشریت” از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس بیش از یک سال پیش، صادر کرد.
دیوان کیفری بینالمللی در سال ۲۰۰۲ ایجاد شد تا جنایات جنگی، نسلکشی و جنایات علیه بشریت در مواردی که دولتهای عضو آن تمایل یا توانایی انجام این کار را ندارند، تحت پیگرد قانونی قرار دهد. کانادا یکی از ۱۲۴ کشور عضو آن است.
علاوه بر این، دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت محمد دیف، فرمانده نظامی حماس را نیز صادر کرد. البته اسرائیل اظهار کرده که او را در حمله هوایی به غزه در ماه جولای کشته است. اسرائیل و حماس هر دو این اتهامات را رد کردهاند. دفتر نتانیاهو حکم بازداشت را “یک تصمیم یهودی ستیزانه” توصیف کرده است.
ترودو روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران درخواست دولت فدرال برای آتش بس جنگ را تکرار کردو گفت: “ما باید شاهد آتش بسی باشیم که از غیرنظامیان محافظت کند. ما راه حلی پیدا کنیم تا اسرائیل و فلسطین به طور صلحآمیز در کنار هم زندگی کنند.”
ملانی جولی، وزیر امور خارجه، موضع نخست وزیر را در واشنگتن دی سی تکرار کرد و گفت: “ما در دنیای خود به مسئولیتپذیری نیاز داریم و بر این اساس، کانادا به تعهدات خود تحت معاهده دیوان بینالمللی کیفری پایبند خواهد بود.”
ایدو موید سفیر اسرائیل در کانادا، علیه مواضع کانادا مبنی بر پایبندی به حکمها صحبت کرد و در بیانیهای گفت: “ما از دولت کانادا میخواهیم تا با رد و محکوم کردن تصمیم دیوان کیفری بینالمللی، در حمایت از حق اسرائیل برای دفاع از خود قاطعانه بایستد.”
ایالات متحده که عضو ICC نیست، تصمیم آنها را رد کرده است. سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: “ایالات متحده اساساً تصمیم دادگاه برای صدور حکم بازداشت برای مقامات ارشد اسرائیلی را رد میکند. ما عمیقاً از عجله دادستان برای صدور حکم بازداشت و اشتباهاتی که منجر به این تصمیم شده است، ناراحت هستیم.” وی افزود که ایالات متحده در حال مذاکره با شرکای خود در مورد گامهای بعدی است.
دیوان کیفری بینالمللی نیروی پلیس خود برای اجرای احکام را ندارد و این وظیفه به همکاری ۱۲۴ کشور عضو بستگی دارد.